Polonya Vatandaşlık Danışmanlık Şirketi
Background

Polonya Vatandaşlığı

POLONYA OTURMA İZNİ

Polonya'da 3 aydan daha uzun süre kalmayı planlayan yabancılar, Polonya'da geçici ikamet iznine başvurabilirler. Geçici ikamet izni, azami 3 yıllık bir süre için verilir. Bununla birlikte, başvuru gerekçelerine uygun olarak, daha kısa süreli bir kalışın haklı çıkması halinde, izin belgesinin geçerlilik süresi kısalabilir. NOT: Geçici ikamet izni otomatik olarak uzatılmaz. Eğer yabancı Polonya'da kalış süresini uzatmak istiyorsa, yeni bir izin başvurusunda bulunması gerekir. Not: Polonya'da yasal olarak kalma hakkına sahip başka bir belge (örneğin geçici ikamet izni, daimi oturma izni veya AB ikamet izni) almadıysa, yabancı geçici ikamet izni süresinin dolmadan Polonya'yı terk etmelidir. Geçici ikamet hakkının yasallaştırılması prosedürü, yabancının ikamet ettiği voyvodadaki Voivodeship Ofisi Yabancılar Dairesi'nde yapılır.

NASIL
BAŞVURULUR

GEREKLİ
ŞARTLAR

AVANTAJLAR & DEZAVANTAJLAR

YAŞAM
ŞARTLARI

Sizi Arayalım

0 216 410 22 22
title

Polonya Vatandaşı Olmak mı İstiyorsunuz.

Konusunda Uzman Ekibimiz Polonya Vatandaşı olabilmeniz için size profesyonel hizmet sunmak için hazır. Sizi bilgilendirebilmemiz için formu doldurabilirsiniz.

Polonya vatandaşlığı başvurusu nasıl yapılır?

Geçici ikamet izni almak için yabancı, Polonya'da kalmaları için belgelenmiş gerekçeleri sunmalıdır. Bu gerekçeler aşağıdakileri içerebilir:
Polonya'da çalışmaya başlama veya devam etme;
Yüksek becerileri gerektiren bir meslekte çalışma;
Yabancı bir işveren tarafından Polonya'ya devredilen yabancı bir kişinin çalışması;
Polonya'da ticari faaliyet yürütmek;
Polonya'da çalışmaların başlatılması veya sürdürülmesi;
Lehçe lisans, lisansüstü veya doktora çalışmalarına başlamadan önce bir hazırlık kursunun tamamlanması;
Polonya'da akademik araştırma yapmak;
Polonyalı bir vatandaş veya yabancı bir aile üyesi tarafından aile üyelerine ziyaret;
Polonya'da ikamet eden insan ticareti mağdurunun durumu, insan ticaretiyle mücadele çabalarının bir parçası olarak bir soruşturma gerçekleştiren organlarla işbirliği başlatmıştır ve insan kaçakçılığı şüphesi bulunan kişilerle olan tüm temasları durdurmuştur.
Geçici ikamet izni için başvuramayan yabancılar
Aşağıdaki durumlarda yabancılara geçici ikamet izni verilmesine ilişkin başvurunun başlatılması reddedilir:
Yabancıya kalıcı ikamet izni veya uzun süre AB ikamet izni verilmiş,
Yabancının Polonya'da, yalnızca devlet veya uluslararası taahhütlerin çıkarları nedeniyle Polonya'ya insani amaçlı olarak girmesini sağlayan bir Schengen vizesi uyarınca ikamet ettiği,
Yabancılar, Polonya'da ikamet eden geçici oturma iznine istinaden kısa süreli kalış şartları nedeniyle verilirken,
Yabancının insani nedenlerden ötürü müsade edilen ikamet izni, ikamet izni, iltica, yan kuruluş ya da geçici koruma ya da Polonya'da mülteci statüsüne sahip olması,
Yabancılar mülteci statüsüne başvuruyor veya sığınma talebinde bulunuyorsa,
Yabancılar gözaltına alınır, yabancılar için korunan bir tesis veya gözaltı tesisine konur veya ülkeyi terketmesini yasaklayan bir emir çıkarsa,
Yabancının tutuklanması veya geçici olarak tutuklanması,
Yabancının geri dönmek zorunda olduğu ve yabancıyı geri gönderme kararı ile belirlenen gönüllü geri dönüş süresi henüz dolmadı; bu aynı zamanda bu sürenin uzatılması durumunda da geçerlidir,
Yabancı, vize uzatmayı reddetme, oturma iznini verme, mülteci statüsü verme veya yan koruma veya insani nedenlerden ötürü oturma iznini geri alma kararı verme kararının bağlayıcı hale geldiği tarihten itibaren 30 gün içinde Polonya'yı terk etmekle yükümlüdür;
Yabancı, Polonya'nın dışında ikamet eder (bu, aile birleşimi amacıyla ikamet kartı başvuruları için geçerli değildir),
Geçici ikamet izni alma başvurusunu yazarken yabancının parmak izleri oturma kartı verme amacıyla alınmamışsa.
Belgeler
Bir yabancı, Polonya'da yasal olarak kalış süresince geçici ikamet izni için bir başvuru yaparsa ve başvuru tamamlandığında, Voivode yabancının seyahat belgesine geçici oturma izni verme başvurusunun yapıldığını onaylayan bir damga yerleştirir. Bu damga, ikamet kartı kararı verildiği tarihte ve olumsuz bir karara karşı itiraz halinde Polonya'daki yabancının (vizenin veya bir önceki ikamet kartının geçerliliğinin sona ermesi halinde bile) kalışını yasalaştırır ve temyiz kararının Anayasa'nın Yabancılar Bürosu Başkanı tarafından bağlandığı andan itibaren bağlayıcı olur.
Not: Sözü edilen damga yabancıya diğer Schengen ülkelerine veya AB Üye Ülkelerine gitme hakkı vermez. Pasaport damgası uyarınca, yabancılar menşei ülkeleri için ayrılabilirler, ancak mühürle Polonya'ya geri dönemeyebilirler - Polonya'yı tekrar girmek için yabancı, vize almalıdır.
Geçici ikamet izni için başvuran yabancılar geçici oturma izni başvurusunda bizzat başvurmalıdırlar. Yabancılar başvuruyu bizzat kendisi yapmazlarsa (örneğin bir avukat tarafından açılmışsa), Voivode tarafından, yetkili makamların yabancının parmak izlerini tahsil etmesi için yedi gün içinde şahsen ofisten görünmesi için çağrılır. . Yabancının ofiste görünmemesi durumunda, başvuruları dikkate alınmayacak, yani ikamet izni verme prosedürü durdurulacaktır.
Geçici ikamet izni için başvuru yapmak için gerekli olan önemli belgeler:
Geçici ikamet izni başvurusunun tamamlanmış 4 kopyası
Geçerli seyahat belgesinin 3 kopyası ve talep üzerine muayene için orijinal belge
4 güncel, renkli fotoğraf
küçük bir yabancının ebeveyn otoritesini kullanan kişilerin izin almak için başvurusunda bulunmalarının yazılı izni
İşlemin süresi
Geçici ikamet izni verme kararı, belgelerin sunulduğu tarihten itibaren en geç 2 ay içinde ve en karmaşık durumlarda, 1 ay içinde verilmelidir.
Temyiz prosedürü ayrıca, Temyiz Mahkemesi Yabancılar Bürosu'ndan alındığı tarihten itibaren 1 ay sürer. Bu süreler, işlemin askıya alınma süresini ve yabancının kusurlu olduğu gecikme sürelerini veya Yabancılar Bürosunun kontrolü dışındaki nedenleri içermez.
Bununla birlikte, prosedür uzayabilir. Bu, Voivode'un Polonya'daki yabancının giriş ve kalışının ulusal savunma, kamu güvenliği ve düzeni için bir tehdit teşkil etmediğini kontrol etmekle yükümlü olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor. Bu davada Voivode'un irtibat kurduğu kurumların, bilgi sağlamak için 30 günü var. Dahası, her bir durum bireysel olarak değerlendirildiğinden, davanın tüm önemli şartları açıklanıncaya kadar prosedür uzayabilir.
Temyiz prosedürü
Voyvodonun kararından memnun olmayan bir yabancı, kararı veren Voivode vasıtasıyla Varşova Yabancılar Dairesi Başkanlığına (UdsC) itiraz edebilir. Kararın alındığı tarihten itibaren 14 gün içinde yazılı itiraz yapılmalıdır. Yabancılar, kararın alındığı tarihten itibaren 30 gün içinde yabancılar dairesi başkanının idari mahkemede karara karşı itirazda bulunabilir.
Önemli: İdari bir mahkemede itirazda bulunmak, bu süreci meşrulaştırmaz. Bu, yabancıların kendilerinin Polonya'da kalmalarına izin veren geçerli bir belgesi yoksa Polonya'yı terk etmeleri gerektiği anlamına gelir.
Harçlar
Geçici ikamet izninin verilmesine ilişkin damga vergisi PLN 340'dır. Bu ücret, başvuranın talebi üzerine olumsuz bir karar olması durumunda geri ödenmektedir.
Geçici ikamet izni ve çalışma izninin verilmesi için damga vergisi PLN 440'dur.
Olumlu bir karar verilirse, ikamet kartı vermesi için ilave bir PLN 50 ücretinin ödenmesi gerekir.
Bu miktarlar, davanın değerlendirildiği Vekalet Dairesi’nin nakit masasında veya Belediye Ofisi hesabına banka havalesi ile ödenebilir. Banka hesap numarası ilgili Voivodeship Ofisi’nden alınabilir.
Yasal gerekçeler Yabancılar için 12 Aralık 2013 tarihli Yasası (OJ L 2013, No. 0, madde 1650)’nda verilmiştir.
Vatandaşlık
Vatandaşlığın verilmesi
Polonya vatandaşlığı Polonya Cumhuriyeti Başkanı tarafından verilir. Başkan, bir yabancının Polonya vatandaşlığını vermesi için karşılaması gereken koşullarla sınırlandırılamaz. Bu, Başkan'ın, Polonya'da kalış süresine bakılmaksızın herhangi bir yabancıya Polonya vatandaşlığı verebileceği anlamına geliyor. Polonya vatandaşlığın verilmesi, yabancının talebi üzerine gerçekleşir. Polonya'da yasal olarak ikamet eden bir kişiye Polonya vatandaşlığı verilmesi başvurusu, başvuranın ikamet yeri için yetkili olan Voivode vasıtasıyla Başkan'a sunulacaktır.
Yabancı yurtdışında yaşıyorsa, başvuru yetkili konsolos tarafından doldurulur. Başvuru şahsen veya posta ile yapılacaktır. Yabancı dilde verilen belgeler, tercümanlarının yeminli tercümesi veya Polonya konsolosu tarafından hazırlanan Lehçe diline çevrilerek gönderilir. Unutulmamalıdır ki, Başkan tarafından vatandaşlık verilmesine ilişkin usul bu gibi durumlarda İdari Yürürlük Yönetmeliğinin hükümleri geçerli olmadığı için zaman alabilir. Bu, davanın başvuran tarafından sunulan kanıtlara dayanarak çözülebileceği halde, Polonya vatandaşı olarak tanınma prosedüründe olduğu gibi derhal çözülmesi gerekmediği anlamına gelir. Bir vatandaşlık başvurusunu haklı göstermek ve Polonya vatandaşlığını kabul etmek için önemli bir neden sunmakla yükümlüdür. Polonya vatandaşlığını vermeyi reddetmek, gerekçelendirmeyi gerektirmez ve itiraz edilebilir değildir.


Polonya vatandaşlığı için gereken şartlar nelerdir ?

Şartlar ve Gerekli Belgeler
Bir yabancıyı Polonya vatandaşı olarak tanıyan başvuru aşağıdakileri içermelidir:
Lehçe olarak hazırlanmış Polonya vatandaşı olarak tanınması için tamamlanmış bir başvuru –
1 fotoğraf
Başvuru sahibinin doğum belgesinin aslı veya tasdikli bir örneği. Polonya sivil yasasının bir nüshasını göndermek zorunluluğu yoktur. Yabancı fiiller, yeminli bir çeviri ile birlikte Lehçe'ye gönderilir.
belgenin yabancının kimliğini ve vatandaşlığını teyit eden sertifikalı bir kopyası (yabancı pasaport, seyahat belgesi)
Polonya'da daimi ikamet kartının tasdikli bir kopyası,
uzun süreli AB sakini için yerleşim izni veya oturma izni
bir Voivode tarafından verilen kalıcı bir yerleşik kartın tasdikli bir kopyası,
Lehçe dil yetkinliğine ilişkin resmi bir sertifika
Not: Lehçe dil becerileri, en dip seviyeden değil, iletişim seviyesinden belgelendirilmelidir. Lehçe dil becerilerini belgeleyen dökümanlar, diğerlerinin yanı sıra, Polonya'da elde edilen bir okul terk sertifikası, yurtdışında bir okuldan talimat dili olarak Lehçe ile alınan bir okul terk sertifikası veya Devlet Komisyonu tarafından Yeterlilik Sertifikası için verilen bir belgedir.
Polonya'ya gidiş ve dönüş tarihleri ​​ile yurtdışında kalış sürelerinin kesintisiz kalış süreleri (yani 10, 3 ya da 2 yıl, yabancının Polonya vatandaşı olarak başvurmak için hangi temyize başvurduğuna bağlı olarak)
Polonya'da kesintisiz kalışını teyit eden belgeler(örneğin pasaport, pullar). Başvuran, Polonya'dan ayrılış tarihlerini hatırlamıyorsa ve bu bilgileri elde etme imkânı bulunmuyorsa (örneğin Ukrayna ve Beyaz Rusya vatandaşları Polonya’yı transit geçerken giriş ve çıkış pullarını almaz), bir bildiri gönderebilir, kalkışların belirli tarihlerini hatırlamadığını ve yalnızca yaklaşık tarihler sağlayabileceğini belirtmelidir.
mesleki başarıları teyit eden belgeler (ör. bilimsel veya mesleki derece ve unvanlar) veya siyasi ve sosyal faaliyet izlediği belgeler, yabancının eşinin vatandaşlığını onaylayan bir belge (örneğin pasaport),
Geçmişte Polonya vatandaşlığını elinde tutan yabancı uyruklu belgeler veya başvuru yapılmışsa, Polonyalı bir vatandaş olarak tanınmasına ilişkin kararı veren damga vergisinin ödenmesine ilişkin belge,
1 ve 6. maddelere dayanarak (yukarıdaki) Polonya vatandaşı olarak başvurmak için başvuran bir yabancı ayrıca:
Polonya'da istikrarlı ve düzenli bir gelir kaynağı olduğuna dair kanıtlar (örneğin, istihdam belgesi, bir önceki yıl için bir PIT formu, bir çiftliğe sahip olma belgesi, belediyeden büyüklüğü hakkında bilgi, bir emekli maaşı verilmesi ile ilgili bir karar) ,
konutlara yasal olarak sahip olduğunun kanıtı sunmalıdır.


Polonya vatandaşlığının avantajları ve dezavantajları nelerdir ?

AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olarak, kamu görevlilerinde (polis, silahlı kuvvetler, dışişleri vb.) Bazı kariyer dışında herhangi bir AB ülkesinde her sektörde çalışabilirsiniz. Bir çalışan olarak aşağıdakilere muktedir olacaksınız:
serbest dolaşım;
eşit para;
iyi çalışma koşulları ve sosyal koruma;
organize bir çalışma birliğine katılmak ve toplu sözleşmeler üzerine müzakereleri yapmak;
mesleki eğitim;
kadınlar ve erkekler arasında eşit muamele;
Şirketin önemli konularına bilgi, danışma ve katılım;
iş yerinde sağlık ve güvenlik;
çocukların, yaşlıların ve engellilerin korunması.
AB üyesi olmayan vatandaşların aksine, bir iş kurmak için tam haklara sahip olma.


Polonya'da yaşam şartları nelerdir ?

Aylık Kira
Şehir merkezinde daire (1 yatak odası) 1,734.23 zł
Daire (1 yatak odası) merkez dışında 1.333.20 zł
Şehir merkezinde daire (3 yatak odası) 2,826.65 zł
Daire (3 yatak odası) merkez dışında 2.136.93 zł
Şehir Merkezinde Apartman Dairesinde Metrekare Fiyat 7,471.70 zł
Metrekare Daire Fiyatı merkez dışında 5,267.70 zł
Maaşlar Ve Finansman
Ortalama Aylık Net Maaş (Vergi Sonu) 3,238,99 zł
İpotek Faiz Oranı Yüzdeler İtibariyle (%), Yıllık, Sabit Faiz Oranı 3.77
Nerede Yaşamalı ?
Łódź, 130'dan fazla şirkete ev sahipliği yapan kendi özel iş parkına sahip, hızla genişleyen bir ticaret kentidir. Birçok uluslararası bilgili BT şirketi merkezlidir. Polonya'nın en büyük üçüncü şehri olan Łódź, yaklaşık 710,000 nüfusa sahiptir. Łódź (biraz 'vuç' olarak telaffuz edilir), Polonya'nın kalbinde birçok önemli Avrupa rotası arasında bir geçiş noktasında yer alır. Dört kültür tarafından şekillendirilmiş zengin bir mirasa sahip canlı bir şehirdir. Łódź, benzersiz 19. yüzyıl mimarisiyle, 1975 filmi "Promised Land" de olduğu gibi varlıklı ve görkemli geçmişini hatırlatıyor. Holly Łódź şu anda Polonya sinemacılığının beşiği ve ülkenin yeraltı sanatı ve yaratıcılığının haritasında çok önemli bir yer tutuyor: 420 sanat sergi, 70 festival, 170 restoran ve 140 spor etkinliği.

Bir Sorunuz mu Var !

Vatandaşlık İşlemleri konusunda bize ulaşın